iOS

4 min läsning

WWDC 2012: IOS 6

Godiset tog inte slut där utan Apple visade även upp den kommande version utav deras mobila operativsystem: IOS 6

Nya funktioner i iOS 6

Facebook-integration

Apple har jobbat intensivt tillsammans med Facebook för att integrera det sociala nätverket i iOS 6. På liknande sätt som för Twitter så finns nu en inloggning till Facebook som används av hela systemet. Det är på många sätt likt Twitter-integrationen men då Facebook har fler funktioner är således Facebook-integrationen mer avancerad.

Du kan dela fotografier från Bilder, länkar från Safari och platser från Kartor.  Sist men inte minst så synkas nu dina kontaker med Facebook

Bildströmmen

I iOS 6 kommer med delade bildströmmar. Du kan alltså dela ett album med andra som automatiskt får alla nya bilder. Dessa hamnar inte bara på din iPhone utan också på din iPad, Mac och kan ses via en Apple TV.

Remind me

En ny funktion för alla er som enkelt vill kunna avböja ett samtal med ett meddelande. Du kommer också med denna funktion kunna lägga en påminnelse till dig själv som påminner dig om det samtalet. En riktigt trevlig funktion. Med en knapp bredvid “Svara”-slidern kommer du åt dessa funktioner.

FaceTime över 3G

FaceTime kan nu användas över 3G/LTE. Utöver det har nu Apple implementerat handover-teknik som gör att du kan påbörja ett FaceTime-samtal när du är uppkopplad mot ett Wifi-nät och fortsätta det samtalet när din enhet tappar Wifi-nätet och byter till 3G-uppkopplingen/4G(LTE)-uppkopplingen.

**Unifierade telefonnummer och e-postadresser**

Apple kommer unifiera dina telefonnummer och e-postadresser. Om någon ringer ett FaceTime-samtal till ditt telefonnummer, så kommer du kunna svara på din iPad, iPod Touch och Mac. Detsamma gäller iMessage.

“Stör ej”-profiler

Apple har lagt till en knapp i inställningarna där du kan aktivera funktionen “Stör ej”. Inkomna samtal och meddelanden tas fortfarande emot, men inget ljud spelas och skärmen lyser inte upp. Du kan också i inställningarna ange olika tidsinställningar för när du vill att denna funktion ska vara aktiverad. En sista finess som går att ställa in är “Upprepande uppringningar” som gör att om en person ringer ännu en gång inom 3 minuter så ljuder telefonen.

iCloud-flikar och Läslista

Som vi redan nämnt kommer du kunna komma åt alla dina enheters öppna Safari-flikar från alla dina enheter. Du kommer nu också kunna komma åt din Läslista i offline-läge, då dessa laddas ned och sparas direkt på enheten.

Uppladdning av bilder direkt i Safari

Webbsidor som har funktion för att ladda upp bilder i webbläsaren har varit mer eller mindre handikappade fram till iOS 5. Nu kommer du kunna använda den traditionella “Bläddra”-knappen och välja en bild från ditt bildbibliotek.

Siri

Vi kan väl börja med att säga att tyvärr kom inte Siri på svenska men det var ändå några nyheter värda att nämna.

Du kan nu också fråga Siri var du kan äta och var du kan gå på bio men det gäller troligen inte oss här i Sverige heller. En sak som dock vi kan använda är att säga till Siri att starta en app. Säger man “Play Tempe Run” startar appen så man slipper använda tangentbordet för att söka efter den.

Flera bilmärken bland annat BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler och Honda får inom 12 månader en knapp på ratten för att aktivera Siri. Den funktionen kallar Apple för Eyes Free.

Sist men inte minst så kommer Siri till tredje generationens iPad (ej iPad 1 och 2).

Nya kartor

Ryktena om att Apple utvecklade en egen karttjänst visade sig stämma och Google Maps används inte längre i iOS 6. Apple har byggt en helt ny från grunden, och den är snygg.

Integrerad med lokala sökningar och har visar även hur trafiken är. Röda markeringar visar trafikstockningar, vägarbeten, olyckor med mera. Trafikdatan samlas in automatiskt och anonymt från andra användare av iOS 6.

Apple har också byggt in en navigationstjänst vilket innebär att du inte längre behöver köpa en separat app för gps-navigering. Hur bra denna fungerar återstår dock att se men att den är bättre än den som fanns i Google Maps kan vi nog lova då din iPhone nu kan berätta vägen medans du kör om vi förstod det rätt. Du kan också säga till Siri vart du ska istället för att manuellt mata in en adress.

En annan stor förbättring var 3D-kartor som Apple fått fram genom att flyga över många större städer. Mycket likt det Google presenterade förra veckan. Återstår att se vilken som verkligen skeppar detta först i skarp version.

Kartorna är vektorbaserade och är mycket snabba att zooma och rotera. Zoomar man nog långt in och 3D-kartor finns kommer dessa att visas. Du även även “flyga” över dessa städer. Mycket imponerande

PassBook

Passbook ska kunna samla flygbiljetter, konsertbiljetter, kuponger m.m.