Guider

4 min läsning

Vilka SIM-kort passar iPhones?

Om du har hittat det perfekta mobilabonnemanget eller det bästa erbjudandet på kontantkort återstår det att säkra dig om att SIM-kortet fungerar med din iPhone. Som du säkert redan vet varierar SIM-kort inte bara i storlekar, men också i typer beroende på vilken iPhone du har. Därför är det så viktigt att du vet vilket SIM-kort du behöver, oavsett om du har den äldsta eller senaste iPhonen.

Vad är ett SIM-kort?

Ett SIM-kort är ett avtagbart litet chip som används i mobiltelefoner så väl som ett par surfplattor och modem. SIM är en akronym för “Subscriber Identity Module”, det vill säga att det är en form för identifikationsmodul för abonnenter. Ett SIM-kort möjliggör det för din enhet att kommunicera med de antenner som tillhandahålls av den operatör där du har tecknat ditt abonnemang.

Förutom att möjliggöra kommunikation så innehåller ett SIM-kort även den information som gör dig till en kund hos mobiloperatören. Det vill säga att den innehåller ett telefonnummer och specifika data som gör att din operatör kan identifiera dig. Ett SIM-kort underlättar samtidigt processen med att byta mobil oerhört, eftersom du inte behöver byta mobilabonnemang bara för att du köper en ny mobil. Det räcker med att sätta in ditt SIM-kort i din nya enhet. Då överförs ditt nuvarande mobilabonnemang bara till din nya enhet!

Jämfört med många andra leverantörer är Apple lite annorlunda när det kommer till SIM-kort. Många väljer att ha samma modell på SIM-kort för att deras kunder ska kunna byta mobil när de än önskar utan att behöva strula med SIM-kortet. På Apples enheter däremot är det lite annorlunda. De har olika sorters SIM-kort, baserat på vilken modell av deras enheter man innehar…

Mini, Mikro och Nano SIM-kort

Idag finns det tre olika SIM-storlekar för iPhones som du behöver hålla koll på. Det är endast dessa tre storlekar som Apples iPhones har utvecklat genom åren.

För de senaste versionerna är det ett nano-sim som används. Det vill säga ett SIM-kort som möjliggör det för användaren att använda sig av flera nummer. Supersmidigt för den som behöver det, men rätt opraktiskt för den som inte ser någon vits i det. 

Den äldsta varianten av SIM-kort för iPhones är Mini SIM-korten. Dessa SIM-kort fungerar endast i tre iPhones, det vill säga den ursprungliga iPhone, iPhone 3G och iPhone 3GS. Har du någon av dessa telefoner, eller funderar att köpa en begagnad, är det troligt att det blir svårt för dig att klara dig på ett modernt nätverk. Men det finns fortfarande några som säljer dessa SIM-kort. Ett tips är att vända dig till Simkort.com för att hitta en lista över alla återförsäljare.

Den tredje variationen, Mikro-SIM, var  en väldigt kortvarig uppfinning från Apple. Medan detta var det första SIM-kort som fanns i Apples iPads, varade det bara i fyra generationer. Om du har en iPhone 4, eller en iPhone 4S behövs det ett mikro-sim.

eSIM – vad är det?

Förutom tre olika varianter av SIM-kort har Apple utvecklat ytterligare ett fenomen som kallas för eSIM. Ett eSIM-kort är ett digitalt SIM-kort som möjliggör det för användaren att aktivera ett mobilabonnemang från din operatör utan användandet av ett fysiskt nano-SIM-kort. Detta är fördelaktigt för dig som exempelvis använder ett nummer för jobbet och ett annat i ditt privatliv. Eller du som gärna vill ha ett lokalt dataabonnemang när du reser utomlands!

I dagsläget är det iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR och senare modeller som använder eSIM. Det betyder att de använder dubbla SIM-kort, bestående av ett nano-SIM-kort samt ett eSIM. Observera att du även måste ha en mobiloperatör som har stöd för eSIM för att nyttja det dubbla SIM-kortet!

Översikt över alla iPhones och de SIM-kort som behövs

Det finns ett väldigt stort antal iPhones, det vet du säkert redan. För att förenkla det för dig har vi därför listat alla Apples iPhones här nedan, där vi skriver vilket SIM-kort som behövs till vilken mobil.

Mini-SIM

 • iPhone

 • iPhone 3G och iPhone 3GS

Mikro-SIM

 • Iphone 4 och iPhone 4S

Nano-SIM

 • iPhone 12, iPhone 12 Pro, Pro Max och iPhone 12 Mini

 • iPhone SE (Andra generationens)

 • iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max

 • iPhone XS och iPhone XS Max

 • iPhone XR

 • iPhone X

 • iPhone 8 och iPhone 8 Plus

 • iPhone 7 och iPhone 7 Plus

 • iPhone 6S och iPhone 6S Plus

 • iPhone 6 och iPhone 6 Plus

 • iPhone SE (Första generationens)

 • iPhone 5S, iPhone 5C och iPhone 5

Hur gör jag om jag har fel SIM-storlek?

Om du köper en ny lur vill använda dig av ditt gamla SIM-kort kan du köpa en särskild adapter. Dessa är små plastbitar i form av ett Micro- eller Standard-SIM med plats för ett annat SIM-kort inuti. Då kan du bara sätta ditt nuvarande SIM-kort i adaptern och placera det i din nya lur. Ska du byta telefon är det smidigaste dock att kontakta din operatör. De kan ofta lösa det med att överföra ditt nuvarande abonnemang till ett SIM-kort som passar din nya enhet.