Mac

2 min läsning

Nya Macbook Pro med retinaskärm

Billigare, bättre och tunnare

precis som alla andra modeller utav Apples datorer så uppdateras slutligen Macbook Pro. Nyheterna består utav nya processorer, ny grafik och andra komponentuppdateringar.

Apple passade även på att ta bort de olika modellerna utav Macbook Pro, framöver kan man alltså bara köpa en Macbook med retinaskärm med antingen 13-tum eller 15-tum.

Macbook Pro 13-tum retina

Processorn och grafikkortet har uppdaterats till Haswell-generationen som i denna 13-tumsmodell ökar batteritiden enligt Apple från 7 timmar till 9 timmar. Grundkonfigurationen för processorn är en Dual Core på 2,4GHz.

I grafikprestanda är den nya Iris-kretsen upp till 90 % snabbare än föregående generation, och precis som Macbook Air är det inbyggda flashminnet PCIe-baserat.

Thunderbolt-portarna är nu version 2 och det trådlösa nätverkskortet kan nu skicka och ta emot signaler över den nya standarden 802.11ac.

Priset för den 13-tums Macbook Pro Retina har gått ner ett par tusenlappar, i dollar räknat; från 1499 till 1299 dollar.

Macbook Pro 15-tum retina

Uppdateringarna för 15-tumsmodeller skiljer sig inte nämnvärt från den mindre modellen, bortsett från på två punkter: processor och grafik. Processorn i instegsversionen av 15 tums Macbook Pro Retina är en Intel Crystalwell-processor med fyra kärnor på 2.0 GHz och den integrerade kretsen är en Iris Pro. Utöver den integrerade grafikkretsen finns även tillvalet att ha ett dedikerad GeForde GT750M grafikkort med 2 GB minne.

Batteritiden i denna modell stiger till 8 timmar (upp från 7 timmar), och precis som lillebror är 15-tumsmodellen packad med PCIe-baserat flashminne, 802.11ac och Thunderbolt 2-portar.

Priset även på denna modell har gått ner en aning, från 2199 till 1999 dollar.

Priser och konfigurationer på samtliga nya Macbook Pro