Guider

2 min läsning

Låt din iPhone ta hand om din ekonomi

Det finns en stor mängd appar som kan hjälpa dig med din privatekonomi. Appar som hjälper dig göra budget, spara, betala och att köpa smart. Du hittar allt du behöver på en fingertopps avstånd.

Under de snart 15 år som iPhonen funnits har den på många sätt revolutionerat våra liv. Från att ha varit en apparat som nästan uteslutande användes för att ringa med, så har mobiltelefonen blivit ett verktyg som hjälper oss med i stort sett allt vi behöver.

Inte minst när det gäller ekonomin. 

Bankerna var snabba på att låta kontoren flytta in i våra smartphones och via din banks iPhone-app kan du hålla koll på räkningar, sparande, inkomster, räntor och amorteringar.

Men det finns också en mängd fristående ekonomiappar som kan visa sig oerhört nyttiga när det gäller att få ordning på privatekonomin. Appar som hjälper dig med ditt sparande till exempel.

Tillåt dig drömma

Dreams är en app som är designad för att göra ditt sparande roligare. I Dreams får du  beskriva dina drömmar i text och bild, bestämma hur mycket du vill spara och när du ska ha uppnått din dröm. Du kan även bjuda in andra att delta i din dröm och du kan också delta i andras drömmar och spara tillsammans med dina vänner.

Om du är kund hos SEB så kan du använda dig av Nowo för att få igång ett långsiktigt sparande. När du börjar använda Nowo får du ett fondkonto hos SEB. Sen kan du bland annat ställa in så att appen drar en viss summa varje dag, snabbspara när du har pengar över och autospara när lönen kommer in.

Ta kontrollen över dina utgifter

Men det är inte alla som känner att pengarna inte räcker till för sparande. Pengarna rinner ut lika snabbt som de kommer in och det är alltid för mycket månad kvar i slutet på lönen.

Då kan Buddy hjälpa dig. I appen matar du manuellt in dina inkomster och utgifter, sedan hjälper appen dig att inte spendera för mycket i fortsättningen. 

Eller så testar du Tink, där du kopplar ihop dina kredit- och kontokort med appens funktioner. Sedan kommer alla dina uttag och insättningar att registreras, kategoriseras och visas upp i överskådliga diagram som visar var pengarna tar vägen.

Jämför priser

Men det finns också appar som hjälper dig att spendera mindre pengar på det du köper.

I Matpriskollen väljer du de butiker som du vanligtvis går till, och sedan kan du se vilka erbjudanden som butikerna har för tillfället direkt i appen. Du kan dessutom söka på specifika varor för att jämföra hur mycket de kostar. 

PriceRunner är en jämförelsetjänst där du kan jämföra priser på allt från verktyg till hushållsprodukter för att se var du kan handla billigast. I appen kan du dessutom ställa in så att du får notiser när priset för en specifik vara går ner.