iPhone

2 min läsning

iPhone 5S – Snabbare, bättre kamera och fingeravtrycksläsare

i****Phone 5S får en betydligt snabbare 64-bitars A7-processor, bättre kamera med mer ljusintag, fingeravtrycksläsare i hemknappen samt en upphottning av designen.

iPhone 5S presenterades på Apples Keynote den 10 september 2013. Den nya iPhonen har förutom de redan nämnda även fått en ny microprocessor kallad M7 som har uppgift att mäta rörelsedata från accelerometern, gyroskopet och kompassen.  Det medför att telefonen på ett effektivt sätt kan behandla denna information utan att belasta huvudprocessorn som i sin tur inte kräver lika mycket ström.

iPhone 5S har även stöd för OpenGL ES 3.0 som kan ta iphonespelen till en ny nivå.

M7 kan hålla koll på om användaren går, springer kör bil eller sover. Det i sin tur medför att telefonen automatiskt kan anpassa sig och t.ex. stänga av sökningen av Wifi-nätverk när man kör bil eller dra ner på resurser när användaren sover.

Fingeravtrycksläsare i hemknappen.

En av de största nyheterna på nya iPhone är den s.k Touch ID-funktionen som ger användaren t.ex.möjlighet att låsa upp telefonen eller skriva in sitt Apple ID genom att endast hålla sitt finger mot hemknappen.

Kamera med många förbättringar

iPhone är världens populäraste kamera och inte bara den populäraste mobilkameran. Det har gjort att Apple satsat mycket på att utveckla den ännu mer genom att förstora bildsensorn men utan att tillföra mer pixlar. Det innebär att iPhone 5S har lika många pixlar som iPhone 5 (8 megapixlar) men varje pixel har blivit lite större och fångar upp mer ljus vilket i sin tur leder till bättre och färgstarkare bilder.

En till stor förbättring är bländaröppningen som blivit större f/2.2 istället för tidigare f/2.4 som ger ett bättre ljusinsläpp.

En ytterligare nyhet är att blixten numera består av två lysdioder, en med den vanliga vita samt en ny som har en lite gulare ton. Tillsammans kan de kombineras på olika sätt för att ge den bästa blixten beroende på vad du ska fota. Det är en ny funktion som inte ens finns till systemkameror.

Kameran har fått en burst-funktion som även brukar kallas sportläge. Det gör det möjligt att ta 10 bilder per sekund och telefonen hjälper till att välja ut de som blev bäst och rensar sedan bort de som du inte vill spara på ett mycket smidigt sätt.

Filmkameran har fått en ny funktion som kan filma i 120fps (bilder per sekund). Det ger möjligheten att spela in i slow-motion med samma kvalité som innan.