iOS

2 min läsning

iOS 5 lanseras 12 oktober

På WWDC 2011 den 6 Juni 2011 så presenterade Apple deras nya operativsystem iOS 5 för iPhone, iPod och iPad. Apple har nu bekräftat lanseringsdatumet på iOS 5 till den 14 oktober 2011.

Nyheter i iOS 5

Notification Center

En av de största nyheterna i iOS 5 är Notification Center. Alla dina notifikationer kommer att vara samlade på ett enda ställe, bara dra ner från toppen av en skärmen för att komma till Notification Center, likt Androids notifikationssystem.

Du kommer inte längre bli avbruten när du får ett SMS, e-post, vänförfrågning eller liknande utan det kommer visas lite diskret högst upp på skärmen.

Det känns som att Apple har lyssnat på vad deras kunder har begärt och även fått iOS 5 att hänga på ett av de få sakerna som de har legat efter deras största konkurrent – Android.

iMessage

iMessage är en helt ny meddelandetjänst i iOS 5. iMessage kommer ge dig möjligheten att skicka obegränsat med meddelanden över WiFi eller 3G helt gratis likt WhatsApp och Viber.

Nu kommer även iPad och iPod touch kunna vara med i konversationerna.

Då iMessage inte är i behov av något GSM-nät så kommer det numera gå att kommunicera mellan iPhone, iPad och iPod Touch!

Reminders

Reminders är ett sätt i iOS 5 att göra kom-ihåg-listor. Apple kallar det själva “A better way to do to-dos.”. Det finns inte så mycket att säga om Reminders då alla idag borde veta vad en kom-ihåg-lista är och Apple kommer inte göra er missnöjda med hur den kommer att fungera.

MEN… om man måste tillägga något som imponerade är att påminnelser kan vara positionsbaserade, så får du en varning  när du till exempel lämnar hemmet eller arbetsplatsen att du ska posta ett brev.

Kamera

En efterlängtad funktion från i alla fall mitt håll är att snabbt komma åt kameran från låsskärmen. Det är en önskning som iOS 5 kommer att uppfylla genom att ha en ikon bredvid lås upp-slidern på en kamera som enkelt leder dig till kamera appen. För att sedan ta en bild så kan man i fortsättningen använda volym-upp för att ta en bild så att din iPhone kommer likna en liten digitalkamera.

PC oberoende

Något som många saknat när de köpt en iOS-enhet är att man måste synka den med iTunes första gången… Men med iOS 5, behöver du inte längre en dator för att äga en iPad, iPhone eller iPod Touch. Aktivera och ställa in din nya enhet trådlöst, direkt ur lådan. Ladda ner iOS- uppdateringar direkt på enheten och säkerhetskopiera och återställ enheten automatiskt med hjälp av iCloud.

Fler funktioner

iOS 5 kommer att bjuda på fler spännande och förbättrade funktioner som kommer att underlätta och förbättra användningen av iPhone, iPod Touch och iPad.

Några av dem är:

  • WiFi synk

  • Multitasking gester för iPad

  • AirPlay Mirroring för iPad 2

  • Och mycket mer…