Guider

4 min läsning

Hur fungerar en solcellsladdare till iPhone?

Det finns få saker som är lika irriterande som en mobil med lågt batteri. Idag används mobilen till allt från bankärenden till underhållning och bussbiljetter. Det är med andra ord inte så konstigt att batteriet tar slut då och då. Tyvärr verkar det alltid ske på de mest olämpliga ställen och vid opraktiska tillfällen. 

Kanske har du känt paniken stiga inom dig när du ser att batteriet börjar bli lågt, eftersom du är på resande fot och endast har en mobilbiljett? En annan klassiker är att mobilen dör när du använder din GPS och är lite vilse. Tack och lov dyker det upp fler och fler laddningsalternativ. Så du behöver inte oroa dig över ett urladdat batteri på samma sätt. 

De flesta bussar och tåg har idag eluttag så du kan ladda mobilen när du är ute och flänger. Det finns även olika former av power banks som kan vara användbara. På iPhoneguiden kan du läsa mer om vilka laddare och tillbehör som passar din mobil och din vardag. 

Förnybar el

Det pratas alltmer om grön el och förnybara energikällor. Att ladda mobilen och annan teknik med hjälp av naturens egen energi är inte bara snällt mot miljön, utan även billigare. Under hösten 2022 steg elpriserna rejält i hela Europa och även svenskarna kände av höjningen. Att ha andra alternativ till laddning kan vara klokt så att elräkningen inte blir alltför dyr. 

Vindkraft och vattenkraft är vanliga källor till energi i Sverige, men ett eget vindkraftverk är inte särskilt portabelt eller smidigt att ta med sig. Många tror att solceller inte fungerar i det svenska klimatet, men det stämmer inte. Allt fler företag och privatpersoner investerar i solceller som ett billigt och miljövänligt alternativ. Du har säkert sett både villor och ladugårdar med solceller på taket. 

Fördelen med solceller är att de går att ta med överallt och att de inte behöver någon stor anläggning eller transformatorcentral. Många som lever “off grid” använder sig av just solceller, oavsett om de reser runt med en van eller bor någonstans permanent. En hel del moderna husbilar säljs idag med redan installerade solceller på taket eftersom efterfrågan är så stor.  

Solcellsladdare

Solceller ser ut som svarta, blanka paneler som placeras någonstans där det är soligt. Tak är vanligt eftersom panelerna då inte är i vägen eller skuggas av byggnader. Panelerna kan vara kopplade till ett batteri som lagrar energin som solen ger, men det går även att koppla ihop solcellerna med elnätet och på så vis sälja överskottsenergin till ditt elbolag. 

En stor fördel med solceller är att de inte behöver vara stora för att producera energi. Detta gör att det finns diverse elektroniska apparater med inbyggda solceller. Du har säkert stött på trädgårdsbelysning med en liten solpanel på toppen. Du kan även ladda din iPhone med hjälp av solceller. Det är väldigt användbart – både när du är hemma och när du är ute och campar eller vandrar. 

Det finns olika typer av solcellsladdare. Det finns laddare som du helt enkelt kopplar ihop med din iPhone och det finns de som är mer av power bank-typen, där energin lagras. 

Användbart för många

Att kunna ladda mobilen när du är på språng är inte bara användbart när du har en mobilbiljett till lokaltrafiken. Solcellsladdare är populärt bland friluftsmänniskor som campar eller vandrar flera dagar i sträck. En mobiltelefon är ju trots allt mycket viktig att ha i nödsituationer. Du vill inte vara med om en olycka i vildmarken utan att kunna kontakta omvärlden. Även på båtar är solcellsladdare vanligt förekommande. Att segla är härligt, men en fulladdad mobil är viktigt ur säkerhetssynpunkt även till sjöss. 

Även om du inte är en friluftsmänniska kan du ha användning av en solcellsladdare. På sommarens alla musikfestivaler töms ditt mobilbatteri förvånansvärt fort eftersom du vill ringa dina borttappade kompisar, ta härliga bilder och filma dina favoritartister. Dessutom kan den vara en bra lösning för krissituationer där strömmen går, och du behöver mobilen för att nå andra. 

Skillnaden mellan power bank och solcellsladdare

Vanliga power banks är egentligen bara ett stort externt batteri som du behöver ladda upp hemma för att sedan kunna ladda telefonen med. Nackdelen är att när en sådan är urladdad så är den värdelös. Att släpa med sig åtta olika power banks på en campingtur är inte så lockande. 

En solcellsladdare kan du använda för att laddad din iPhone om och om igen, eftersom den gör om solens strålar till energi. Det räcker alltså med att du tar med en enda solcellsladdare, i stället för en hel hög med power banks. 

Olika sorters solcellsladdare

Det finns många olika märken och modeller av solcellsladdare. Det som skiljer dem åt är vanligtvis storlek, kapacitet, laddningstid och hur vädertåliga de är. Även priset varierar, men baseras ofta på just prestanda. 

Vissa solcellsladdare tar lång tid på sig och behöver ligga i direkt solljus i flera timmar. Den sorten är ofta lite billigare, men är som sagt även långsammare. Den kan ändå vara ett bra alternativ för dig som till exempel campar, eftersom det oftast görs på sommaren. Andra solcellsladdare är mycket snabbare och kräver inte fullt solljus. Du väljer den som passar din plånbok och dina behov. Om du däremot planerar att använda din solcellsladdare ute i naturen eller till havs kan det vara klokt att välja en som är anpassad för att kunna motstå väta och stötar. 

Många solcellsladdare ser ut som en liten dosa, men det finns även andra lösningar. Det finns till exempel ryggsäckar med solpaneler på, som du kan koppla ihop med din telefon. Det gör att du kan ladda och vandra samtidigt. Nackdelen är att en ryggsäck inte är lika smidig att ta med sig, eller lägga i ett soligt fönster.