Guider

3 min läsning

Hur du väljer den bästa appen för att börja investera pengar

Med dagens teknik är det Enklare än någonsin att investera pengar på ett sätt som är både tryggt och roligt. Investeringar på börsen har på senare tid blivit alltmer populärt, som ett resultat av den tilltagande digitaliseringen. Det har kommit många olika smarta tjänster, vilka hjälper dig att investera och det har gjort börsen tillgänglig för alla.

Varför du ska välja appar för dina investeringar

I ett samhälle som blivit mer digitalt kan du som konsument ta del av ett större utbud av både tjänster och information. Investeringsappar till mobilen låter dig ta del av information och hjälper dig att hålla dig uppdaterad på samma ställe. Dessutom är appar ett bra sätt att göra investeringar på börsen till en förenklad process. Allt du behöver göra är att ha ditt BankID tillgängligt och sedan ladda hem appen du valt för att investera.

Det finns en rad olika appar som hjälper dig att investera dina pengar på börsen och i denna artikel listar vi de fem bästa apparna för att börja investera pengar. Lär dig investera pengar och ladda ned någon av apparna för att börja investera direkt i mobilen.

Värt att tillägga är att samtliga plattformar vi tagit upp, utom eToro, omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Opti

Opti är en fondrobot som enkelt och smidigt sköter investeringarna åt dig. När du laddar ned appen får du svara på några frågor om ditt sparande innan du kan sätta igång. Dina svar hjälper alltså Opti att få en rättvisande bild av ditt sparande och dina mål. 

Appen optimerar sedan dina investeringar genom att välja ut de bästa investeringsalternativen utifrån dina förutsättningar och önskemål. En fondrobot placerar ditt kapital i ett antal fonder med låg avgift för att du ska få portfölj med god diversifiering.

Om du själv saknar intresset för att aktivt läsa på om olika fonder, kan Opti alltså vara ett bra alternativ för dig. Appen ger dig goda förutsättningar för att göra bra placeringar samtidigt som du bara behöver anstränga dig minimalt. 

Avanza

Avanza är en internetbank med en affärsidé som kretsar kring ett fokus på aktivt sparande och placeringar. Appen låter dig smidigt ta del av olika aktiekurser, nyheter som rör börsen och ditt sparande. Därför blir det lätt för dig att hålla dig uppdaterad kring de senaste nyheterna rörande dina kapitalplaceringar.

Företaget har verkligen lyckats med användarvänligheten, vilket gör att du snabbt och enkelt kan börja investera i både aktier och fonder. Med Avanza får du också hjälp med att sätta upp sparmål samt göra upp planer för hur och när du kommer att uppnå dessa.

eToro

Appen eToro är en omtyckt app av både nybörjare och erfarna investerare. Plattformen har funnits sedan 2007 och ägs av ett internationellt företag med kontor i flera världsdelar. De erbjuder även ett av världens största sociala handelsnätverk för dig som vill kunna diskutera läget på börsen med andra.

Deras app tillhandahåller ett brett utbud av handelsinstrument. Du kan handla med allt från aktier och kryptovalutor till råvaror och fiatvalutor. Företaget erbjuder dessutom provisionsfri handel med aktier, vilket innebär att de inte tar betalt vare sig när du köper eller säljer.

Dreams

Sparappen Dreams blev lanserad redan 2016. Med sitt fokus på enkelt sparande erbjuder företaget också en användarvänlig och modern plattform, där du som användare exempelvis kan spara pengar genom beteendeförändringar. Till exempel som att istället för att äta lunch ute – kan du ta med en matlåda och liknande. Det gör att du aktivt kan spara pengar i vardagen, vilka annars hade gått till något annat.

Det är ett nygammalt sparsätt, vilket definitivt inte passar alla. 

Nordnet

Med Nordnet får du fond- och aktieinspiration, samtidigt som appen hjälper dig att få ut mer av dina investeringar. Likt Avanza är Nordnet en internetbank som valt att fokusera på att tillhandahålla en investeringsplattform för privatpersoner.

Nordnet erbjuder en stilfull app där den information du behöver finns tillgänglig snabbt och användarvänligt. Ett brett utbud ger också möjlighet att spara i både aktier och fonder samt ETF:er.

Viktigt att vara påläst

Innan du investerar pengar på börsen är det viktigt att läsa på ordentligt inom ämnet. Lär dig hur det går till att investera pengar genom att bland annat läsa guider på webben, internetbankers informationssidor och ta del av olika aktieskolor i ämnet.

Vid investeringar på börsen är det viktigt att tänka på att du inte ska investera mer än du har råd att förlora. När det gäller investeringar finns det nämligen alltid en risk att din investering kanske inte går som förväntat.