Guider

2 min läsning

Apparna som ökat i popularitet under pandemin

Vi har tvingats till stora beteendeförändringar sedan coronapandemin kastade våra liv på ändan – och ett plan där det märks lite tydligare än andra är i vårt beteende online. Eftersom vi till stora delar har behövt isolera oss och hålla distans till våra medmänniskor så är det många som istället vänt sig till de digitala kanalerna för att fördriva tiden. Medan vissa kategorier för appar har sett sin efterfrågan sjunka som en sten i dessa tider, så är det andra områden som har frodats som aldrig förr.

Spel- och underhållningsappar

Två kategorier som sett en rejäl ökning i aktivitet de senaste månaderna är de för spel- och underhållningsappar. Både spel som rent tidsfördriv, och spelsidor för mobilen där du kan spela med pengar, har rapporterats se fler spelare på sina tjänster. 

Andra appar som har sett ett rejält lyft den senaste tiden är de många underhållningsapparna, som exempelvis applikationerna streamingtjänster. Under mars månad så ska bland andra appen till Netflix ha sett en ökning i nedladdningar med nästan 20%, i USA. 

Sociala appar

Av förklarliga skäl så har även apparna som hjälper oss att hålla kontakten med varandra ökat i popularitet. Appen för videokommunikation, Zoom, har sett ett uppsving i popularitet som saknar motstycke. Yrkes-, skol- och den privata sektorn har alla flockats till tjänsten – vars aktiekurs även skjutit i höjden – för sina videomöten. Även klassiker som Skype har sett en ökning i nedladdningar. 

Kommunikationsapparna som inte har sitt huvudfokus på videosamtal har också laddats ned extra mycket. I Frankrike var till exempel WhatsApp den mest nedladdade appen i slutet av mars och början av april. 

Aktiviteten på sociala medier har också ökat under restriktionerna som införts under pandemin. Aningen nyare medier, som TikTok, har laddats ned flitigt, medan de stora jättarna, som Instagram, har sett en markant skillnad i rörelse på sin plattform. 

Andra appar som ökat i popularitet

Fler appar som har laddats ned och använts allt flitigare under perioden som varit är de många apparna för matleveranser. För att bli av med de där extra kilona som matapparna och isoleringen har lett till så har följaktligen många hälsoappar flugit som aldrig förr. Den sistnämnda kategorin inkluderar både appar som hjälper till med träning, dieter, etc. men också digitala vårdappar. 

Ytterligare en kategori som sett ett uppsving är apparna inom online shopping.

Appmarknaden har sannerligen förändrats drastiskt under 2020 – medan vissa kategorier av appar frodas så lider andra något ofantligt. Appar inom gästfrihet, som för hotell och andra reserelaterade områden, är exempelvis ett av de områden som drabbats allra hårdast.